Apricon Farmas Health: KESIHATAN Apricon Farmas Health

Followers

KESIHATAN

Mungkin kita beranggapan ketumbuhan tu bermaksud kanser. Adakah ianya sama? Atau berbeza sama sekali. Atau mungkin kita sudah tahu keduanya berbeza tetapi tidak pasti apa yang membezakannya. Entri ini akan cuba memberikan kefahaman kepada kita tentang Ketumbuhan VS Kanser... (Next)
Ikan Bakar atau Panggang Dapat Tingkatkan Kesihatan Otak

Satu kajian yang dijalankan di Fakulti Sains Kesihatan Universiti Pittsburgh, Amerika menyarankan pengalihan fokus daripada omega-3s kepada memakan ikan, asli dan mudah, bakar atau panggang, untuk meningkatkan kesihatan otak...(Next)

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, tahukan anda bahaya kebanyakan makanan harian kita mempunyai vitamin yang diperlukan oleh tubuh badan. Contohnya kekacang dan daging kaya dengan vitamin A, dan sayuran hijau kaya dengan vitamin E...(Next)Kebaikan Sayur-Sayuran
Sayur-sayuran adalah penting dan sangat baik untuk kesihatan badan, minda dan emosi. Sayuran hijau seperti sawi, timun, ulam-ulaman dan kacang panjang mempunyai khasiat tersendiri kepada tubuh badan. Kajian telah menunjukkan melalui sayur-sayuran yang mempunyai banyak serat penting...(Next)


Ubat Tiruan Pembunuh Senyap!
Ubat tiruan / ubat palsu merupakan sediaan ubat yang ditiru dan menyerupai sama ada nama, rekabentuk atau pembungkusan yang serupa dengan ubat asli yang telah didaftarkan dengan KKM samaada produk asli atau produk generic...(Next)


Cuaca panas memberi tekanan fizikal kepada tubuh manusia. Kesan terhadap kesihatan boleh jadi dari tahap sedrhana (mild) kepada yang boleh menyebabkan maut contohnya strok haba. Semua orang berisiko menjadi mangsa cuaca panas...(Next)


Turunkan Berat Badan
jika anda terlalu banyak berat badan anda berisiko untuk menghidap sesuatu penyakit itu lebih tinggi antaranya tekanan darah tinggi, kolestrol, kencing manis dan banyal lagi. Dan pada masa kini, dengan maklumat yang kami perolehi dari beberapa artikel yang menyatakan bahawa lebih dari 60% dari rakyat malaysia adalah terlebih berat badan.....(Next)


Fakta Asas Kanser
Kanser bermula apabila sel-sel dibahagian badan mula tumbuh di luar kawalan. Sel kanser dengan sel normal sangat berbeza, ianya tidak mati malah akan terus berkembang dan membentuk satu sel yang baru iaiitu satu sel yang tidak normal. Pelik .....(Next)


Apricon Vitamin B17
Vitamin B17 adalah penawar semulajadi yang terdapat pada lebih 1200 jenis tumbuh-tumbuhan atau buah-buahan terutamanya biji aprikot.Malangnya tabiat pemakanan kita hari ini telah mengetepikan dan mengurangkan penggunaan B17 yang rasanya agak pahit tetapi berkesan mencegah kanser...(Next)
Kesan Maggi Terhadap Kesihatan
Maggi..Kenapa Bahaya ? Setiap orang mesti pernah memakan maggi kerana ianya mudah dan ringkas untuk dihidangkan ketika perut kita tengah lapar. Maggi ini popular dikalangan "STUDENT" lah katakan sebabnya mereka kekurangan duit untuk makan. Aku penah alaminya dan semua orang pasti akan mengalaminya. Tapi tahukan anda.... (Next)5 Minuman Untuk Kesihatan Jantung
Penyakit jantung merupakan pembunuh senyap untuk setiap orang tak kira lelaki mahupun perempuan. Namun begitu, ia sering kali dianggap penyakit kaum lelaki keran mereka mendapat penyakit ini 10 tahun lebih awal berbanding wanita. Ini kerana wanita memiliki tahap estrogen yang tinggi...(Next)Enam Ancaman Lelaki
Bila sebut lelaki korang ingat nak jadi lelaki ini mudah ke, banyak ajak-ajak dan hasutan yang perlu di hadapi bagi lelaki, terutamanya ketika usia seseorang lelaki semakin meningkat naik maka semakin banyak mereka perlu laluinya...(Next)

Fakta Mengenai Virus Zika
Virus Zika merupakan salah satu virus dari jenis Flavivirus. Virus ini memiliki kesamaan dengan virus dengi. Ia ditemui di hutan Zika di Urganda pada tahun 1947 dan bukanlah penyakit baharu bagi negara seperti Afrika....(Next)

Kepentingan Tidur
Jika tidur kita selalu tergangu, kita perlu mengambil tindakan untuk mengawal  penyebabnya. Jika dibiarkan ia akan memberi kesan kepada tubuh anda ke tahap di mana anda akan mengalami kesan mental, emosi dan fizikal yang negatif, sama seperti yang di alami oleh mereka yang murung tahap rendah....(Next)
Tuberkulosis Tulang Belakang
Penyakit Tuberkulosis atau TB (Tibi) lebih dikenali di malaysia sebagai batuk keringdan dikaitkan dengan masalah paru-paru. Namun, di luar pengetahuan masyarakat, Tibi bukan sahaja terhad kepada paru-paru tetapi sebenarnya boleh menjangkiti tisu dan organ di luar paru-paru termasuk selaput otak (meninges), kelenjar, darah dan sendi. Keadaan ini dikenali sebagai "extra-pulmonary tuberculosis"...(Next)


Manfaat Madu
Madu adalah cairan kental yang dihasilkan oleh lebah ataupun serangga lain dari nektar bunga, menyerupai sirup terapi rasa yang dihasilkan madu lebih manis. Rasa manis tersebut hadir kerana terdapat monosakarida, glukosa dan fruktosa yang mana ketiga-tiganya juga sama memberikan rasa manis pada gula...(Next)
Peria Bersihkan Darah
peria ini mempunyai satu khasiat di mana ia sebagai berfungsi untuk membersihkan darah. Namun, sebut sahaja peria pasti ramai yang membayangkan kepahitannya, bak kata orang tua yang pahit itulah ubat. Peria atau nama saintifiknya Momordica Charantina diakui sebagai perubatan tradisional berasaskan herba...(Next)


Kepentingan Menjaga Kesihatan
Gaya hidup sihat merupakan satu almalan kehidupan yang mebina dimana ia akan menjamin atau membawa kesan yang positi terhadap diri sendiri, institusi keluarga dan juga masyarakat setempat....(Next)


Senaman Untuk Kesihatan Jantung
Persetubuhan Jantung Amerika mengenal pasti bahawa gaya hidup tidak aktif merupakan salah satu daripada lima faktor risiko utama penyebab penyakit jantung. Sebaliknya, mengambil langkah untuk meningkatkan aktiviti fizikal dikaitkan...(Next)


Daun Belalai Gajah
Masyarakat zaman moden kini terlampau mengharapkan atau bergantung sepenuhnya kepada perubatan klinikal punca generasi muda tidak lagi menghargai khasiat tumbuhan herba sebagai salah satu sumber rawatan...(Next)

Info Strok
Tahukah anda bahawa penyakit strok adalah punca kematian Ke-4 terbesar di Malaysia selepas penyakit jantung dan kanser ? Setiap tahun dianggarkan 40 000 orang diserang strok...(Next)

No comments:

Post a Comment