Apricon Farmas Health: Kenali 4 Makanan Pencetus Sakit Kepala Apricon Farmas Health

Followers

Tuesday, October 30, 2012

Kenali 4 Makanan Pencetus Sakit Kepala



Sakit kepala ataupun migrain merupakan jenis penyakit paling umum dan ramai yang mengalaminya. Banyak faktor yang boleh mencetuskan sakit kepala seperti sinusitis, stress dan ketegangan mental. Akan tetapi, tahukah anda bahawa pola diet atau pengambilan makanan tertentu juga menyumbang besar terhadap situasi ini.

Pakar diet Dr. Sunita Dube dari Hospital Aryan di Mumbai, India bersetuju dengan pendapat makanan dapat merangsang sakit kepala.

“Di samping faktor keturunan keluarga dengan migrain dan stess, makanan juga bertanggungjawab  sehingga 30 peratus sebagai penyebab migrin. Keadaan lain, seperti perubahan hormon, stress, amalan tidur dan depresi, bagaimanapun tetap mempunyai peratus lebih tinggi.” Katanya.

Pakar berpendapat, salah satu alasan paling umum penyebab sakit kepala adalah terjadinya perubahan pola makan secara tiba-tiba (beralih ke diet kalori sangat rendah). Perkara tersebut boleh menyebabkan sakit kepala, terutama jika anda menjalani diet dengan mengurangkan atau menghilangkan karbohidrat sepenuhnya. Ini kerana, otak hanya dapat menggunakan karbohidrat sebagai bahan bakar. Bukan saja melewatkan waktu makan, kekurangan air dalam badan juga boleh mencetuskan sakit kepala.

Para ahli bersetuju, tyramine (salah satu jenis asid amino) sebagai pencetus utama penyebab sakit kepala. Tyramine terdapat dalam beberapa makanan tertentu. Ia bertindak dengan cara mengurangkan kadar serotonin pada otak dan mempengaruhi saiz saluran darah. Berikut adalah beberapa makanan dan minuman yang mencetuskan sakit kepala dengan kandungan tyramine di dalamnya:

1.       Minuman beralkohol

Penelitian menyatakan anggur merah mengandungi tyramine dan bahan fitokimia, yang mungkin menjadi pencetus sakit kepala. Tyramine bertindak dengan meningkatkan pengaliran darah ke otak hingga menyebabkan sakit kepala pada sesetengah individu. Yang pasti, saintis hingga ke hari ini masih tidak dapat menjelaskan bagaimana ia terjadi.

Selain anggur merah, kandungan yang hampir sama terdapat dalam bir, wiski dan anggur yang bertindak mengurangkan  kadar serotonin ( hormon yang menenangkan ) pada yang akhirnya memicu migrain.

2.       Coklat

Coklat berupaya mencetuskan rangsangan migrain disebabkan oleh kandungan tyramine yang terdapat di dalamnya. Selain itu, coklat juga mengandungi kafein dan feniletilamina yang menyebabkan salur darah mengecut sekaligus menyebabkan sakit kepala. Biarpun begitu, terdapat sesetengah individu yang diserang sakit kepala sekiranya menikmati coklat tetapi tidak mengalaminya sewaktu menikmati minuman berkafein. Pakar percaya ia mungkin disebabkan oleh individu terbabit sensitif terhadap feniletilamina, hanya terhadap kafein. Biarpun begitu terdapat juga yang sensitif pada kedua-duanya.

3.       Gula

Gula secara semulajadinya amat penting kerana semua tumbuhan dan haiwan menyimpan tenaga dalam bentuk gula. Secara umum gula memiliki nilai tenaga yang sama, yakni sekitar empat kalori bagi setiap gram. Secara umum, tidak ramai yang intoleran dengan gula menderita sakit kepala. Namun, kes sakit kepala lebih tinggi di kalangan mereka yang intoleran dengan pemanis aspartam (pemanis gentian). Jadi, apabila anda sering sakit kepala atau migraine akibat pola makan atau diet, ada baiknya segera berjumpa doktor.

4.       Kopi

Sebagaimana diketahui kopi mengandungi kafein yang dapat meningkatkan tahap konsentrasi minda. Bagaimanapun  jika kerap menikmatinya, tetapi kemudian berhenti secara tiba-tiba, ia boleh menyebabkan anda sakit kepala, mudah marah dan gejala lain.

No comments:

Post a Comment