Apricon Farmas Health: Gaya hidup sihat elak kencing manis Apricon Farmas Health

Followers

Wednesday, December 14, 2011

Gaya hidup sihat elak kencing manis

Kemanisan kuih muih dan minuman berperisa serta bergas pastinya membuka selera. Memang tidak dapat dinafikan makanan yang manis menjadi pilihan kerana keenakannya.

Tetapi disebalik keenakannya itu, ia boleh menjejaskan kesihatan dan mengundang pelbagai jenis penyakit jika ia diambil berlebihan.

Makanan yang diproses dan makanan manis seperti kek coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan atau serat.

Kehadiran gula juga mengantikan makanan yang berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamn dan galian dari tubuh.

Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi, kegemukan dan masalah lain yang dikaitkan dengan kencing manis, serangan jantung dan sebagainya.

Sehingga kini diabetis tidak berupaya sembuh sepenuhnya tetapi dengan  pengurusan yang baik, kadar gula dalam darah boleh dikawal sekaligus komplikasi diabetes boleh dilewatkan.

Tanpa pengurusan yang baik, diabetes akan menjadi pencetus kepada pelbagai komplikasi yang membawa maut. Justeru, bukan aneh apabila faktor majoriti kes kematian membabitkan pesakit diabetes adalah komplikasi makrovaskular.

Komplikasi makrovaskular adalah kelaziman di kalangan pesakit diabetes.

Mengikut kajian, lima tahun lalu (2010) dianggarkan 171 juta penduduk dunia berpenyakit diabetes, sejenis penyakit progresif dan serius yang boleh mendedahkan penghidapnya kepada pelbagai masalah kesihatan dan komplikasi, termasuk buta, amputasi dan penyakit kardiavaskular (CVD).

Menjelang 2030, jumlah pesakit diabetes atau dikenali juga sebagai kencing manis dijangka meningkat dua kali ganda. Diabetes disifatkan sebagai faktor risiko dan punca utama kepada penyakit CVD.

Mereka yang menghidap diabetes aalah dua hingga empat kali lebih berisiko mengalami serangan sakit jantung atau strok berbanding mereka yang tidak berpenyakit itu.

Diabetes dan komplikasinya pasti akan muncul sebagai satu ancaman utama terhadap sumber kesihatan awam sedunia pada masa hadapan dengan kos ekonomi dan sosial sangat besar, terutama bagi negara membangun.

Justeru, mencegah lebih baik dari mengubati. Mulakan dengan mengamalkan gaya hidup sihat. Kawal nafsu makan kerana setiap hari berdepan dengan makanan dan makanan enak terutama yang mempunyai kandungan gula yang tinggi.

Untuk membantu mencegah diabets dan komplikasinya, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) turut mengesyorkan supaya orang ramai mencapauu dan mengekalkan berat badan yang unggul, sentiasa cergas iaitu bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari.

Mereka perlu menekankan betapa pentingnya mengubah gaya hidup agar dapat menghalang penyakit itu melarat dan jika dibiarkan akan mengakibatkan komplikasi yang membawa maut.

Sumber: Berita Harian, Khamis 19 Mei 2011
Oleh: Mona Ahmad

No comments:

Post a Comment