Jintan Manis: Jintan manis banyak khasiatnya ianya  melegakan kesakitan dalam badan, melancarkan aliran keluar haid,  membanyakkan susu dan membuang gas dalam usus. Ianya juga boleh  digunakan dalam bentuk serbuk dan disapu disekeliling mata bagi  menguatkan pandangan mata.
Jintan putih: Jintan  putih khasiatnya untuk memanaskan badan. Jintan putih yang direndam di  dalam air dan diminum adalah baik untuk mengubat perut yang memulas.
Epal : Epal yang masam lebih sejuk daripada yang manis. Ianya juga boleh menguatkan organ hati.
Asparagus: Asparagus berkhasiat bagi membuka sekatan pada buah pinggang dan memudahkan kelahiran anak.
Pisang: Pisang boleh menyejukkan badan dan ianya boleh dimakan dengan madu lebah.
Mentega:  Mentega khasiatnya memanas dan melembapkan. Baik untuk menghilangkan  sembelit. Mentega yang dicampurkan dengan kurma dan madu sejenis makanan  yang menghilangkan rasa mengidam pada perempuan hamil.
Bunga kubis: Sayuran ini sukar dihadam dan bahaya untuk penglihatan.
Ayam:  Memudahkan penghadaman. membetulkan imbangan badan, baik untuk otak dan  badan, serta mencantikkan rupa paras. Walau bagaimanapun jika dimakan  terlalu banyak boleh menyebabkan penyakit sendi dan yang terbaik ialah  daging ayam betina yang tidak bertelur.
Limau:  Limau kulit tebal, warna kuning pucat, kurang mengandungi asid. Nabi  Muhammad s.a.w. pernah bersabda, "Limau ini adalah seperti mukmin: bagus  dirasa dan bagus dihidu". Limau ini menguatkan organ hati serta dapat  menjauhkan kesedihan dan bintik-bintik pada kulit, menghapuskan  kelaparan dan melambatkan pengaliran dalam hempedu.
Telur:  Khasiat telur yang paling baik boleh kita dapati daripada telur ayam  (setengah masak atau ?masak) bukan direbus keras. Putih telur melegakan  apabila kita melecur atau kulit terbakar dan menghilangkan parut pada  kulit. 
Minyak sapi: Minyak sapi mengandungi  banyak lemak. Ia dianggap sebagai penawar racun. Campurkan dengan  manisan lalu dimakan dan ianya dipercayai ubat pada makanan.
Madu lebah:  Madu lebah mempunyai berbagai-bagai khasiat. Madu atau manisan lebah  ini apabila dicampur dengan air panas boleh mengubati penyakit cirit  birit. Sabda Nabi s.a.w., "Demi Allah yang aku dalam genggaman Nya,  minumlah madu. Malaikat akan memohon rahmat pada penghuni rumah yang ada  madu di dalamnya. Jika seseorang itu makan madu, seribu ubat masuk  keperutnya dan sejuta penyakit keluar darinya." Rasulullah sendiri  mengamalkan meminum madu, dengan meminum segelas air yang dicampurkan  dengan madu setiap pagi ketika perut kosong. Madu dianggap ibu segala  makanan, minuman dan ubatan. Madu yang paling berkualiti ialah madu yang  dikeluarkan dalam musim bunga (spring), seterusnya dalam musim panas  (summer) dan yang kurang berkualiti adalah madu yang dihasilkan dalam  musim sejuk (winter). 
Salad: Meskipun ianya  sejuk, ia dianggap sayuran yang baik untuk dimakan. Ia melembutkan tubuh  yang keras dan membantu menyembuhkan penyakit gangguan mental. Salad  melemahkan tenaga batin dan terlalu banyak memakannya juga melemahkan  penglihatan.
Ikan: Khasiat ikan air tawar lebih  baik terutama yang makan tumbuh tumbuhan, bukan yang makan lumpur dan  benda-benda seni dalam air. Ikan yang tidak dimasak sukar dihadam dan  mengeluarkan ketidak seimbangan badan. (*Dengan kata lain sushi tidak  elok untuk kesihatan??!!)
Terung: Terung hitam  menyebabkan keluarnya hempedu. Kecenderungan benda ini mengeluarkan  hempedu dapat dibetulkan dengan memakannya bersama daging.
Lemon&oren:  Lemon bersifat anti bakteria san baik untuk darah tinggi dan diabetes.  Ia juga mampu menghentikan pendarahan, pecah bibir, dan menguatkan  dinding salur darah. Lemon merupakan sumber potassium yang baik untuk  jantung dan perjalanan darah selain mampu meningkatkan stamina dan  menambah tenaga an melegakan batuk dan lelah.
Lime: Lime dapat mengatasi masalah kulit dan jerawat serta memberi kesegaran tubuh dan dapat melegakan batuk dan gangguan pernafasan.
 
 

 
 
No comments:
Post a Comment