Apricon Farmas Health: 9 Tanda-Tanda Awal Kanser Yang Kita Tidak Pernah Peduli Apricon Farmas Health

Followers

Monday, May 9, 2016

9 Tanda-Tanda Awal Kanser Yang Kita Tidak Pernah Peduli

Sebut sahaja nama Kanser, mungkin ramai dah tahu dan dah jemu mendengarkannya, Namun bagi segelintir yang masih belum mengenali apa sebenannya kanser, biar saya mulakan dengan pengenalan ciri-ciri sebenar apa yang di maksudakan dengan kanser.Apakah itu kanser ?Kanser ialah sel yang terhasil secara tidak normal dalam badan seseorang. Satu kelompok sel kanser dipanggil tumor jika tidak dirawat ia boleh membesar dan merebak ke anggota badan yang lain.
 • Tumor ini akan mengelilingi sel dan mengambil khasiat daripada sel lain. Sel tumor ini mungkin adalah kanser. Sel-sel kanser ini akan berkembang dan tersebar ke organ badan yang lain melalui saluran darah dan limpa.
 • Setiap orang ada sel kanser dalam badan. Sel kanser ini tidak kelihatan dalam ujian atau pemeriksaan piawai sehinggalah mereka telah berganda ke beberapa juta.
 • Sel kanser tidak mempunyai bentuk khas, wujud dalam pelbagai saiz dan berbeza daripada sel sihat yang mempunyai bentuk seragam. Ia boleh dilihat dengan jelas di bawah mikroskop.
Lazimnya, dari peringkat awal kanser menyerang tubuh seseorang, tanda-tanda awal penyakit ini sudah ada namun tetapi ramai yang bersikap 'Tidak apa-apa' cuma sakit biasa sahaja. Lalu ramai yang mengambil langkah yang paling bijak ketika itu ialah dengan menelan panadol atau membeli ubat di farmasi. Saya tidak menyalahkan sesipa tetapi alangkah baiknya jika kita tadak sahaja berhenti disitu dan mengambil satu lagi langkah bijak untuk melakukan pemeriksaan bagi mengetahui punca sebenar.

Kalau saya sebut beberapa pemeriksaan tahunan seperti colonoscopies atau ujian PSA agak-agak berapa ramai yang pernah melakukanya? Apapun bagi mereka yang perihatin tentang masalah kesihatan menganggapnya penting walaupun ini tidak menjamin atau melindungi mereka dari kanser.

Bukan apa, Sekarang ini terdapat banyak kes-kes kelewatan dan mereka hanya menyedari mendapat kanser setelah berada di tahap 4. Semoga 9 tanda-tanda awal kanser ini dapat membantu menganalisa serta membuat keputusan yang paling terijak dalam hidup ini. In Syaa Allah.

1.)  Sakit Perut Atau Senak Perut
 • Salah satu tanda-tanda awal penyakit kanser kolon ialah berulangkali mendapat/mengalami sakit perut tanpa sebab.
2.)  Perut Kejang Dan Sakit Perut Berterusan
 • Antara tanda awal kanser hati, mungkin juga leukimia kerana pada ketika ini, limpa sedang membesar, lalu menekan bawah perut disebelah kiri.
 • Sejujurnya, sakit perut bukan perkara yang boleh diambil ringan. Jika mengalami sakit perut dan ianya bukan berpunca dari tersalah makan atau masalah pencemaran, langkah terbaik adalah berjumpa doktor untuk melakukan pemeriksaan menyweluruh serta 'ultrasound'.
3.)  Perut Berasid Atau Rasa Penuh Walaupun Makan Hanya Sedikit
 • Tanda awal yang palin lazim untuk kanser perut adalah kesakitan di bahagian abdomen atas pertengahan perut. Rasa bagaikan perut dipenuhi gas dan kerap rasa pedih hulu hati. Biasanya berlaku selepas makan dan rasa kenyang walaupun hnaya makan sedikit sahaja.
 • Sakit yang tidak diketahui puncannya aatu sakit di sebelah bawah perut kanan boleh menjadi tanda awal kanser hati yang juga dikenali sebagai salah satu "Pembunuh Senyap". Perasaan kenyang selepas hidangan yang kecil adalah tanda biasa kanser hati juga.
4.)  Kerap Demam Atau Terkena Jangkitan
 • Ini boleh menjadi tanda-tanda leukemia, kanser sel darah yang bermula dari dalam sum-sum tulang. Leukemia menyebabkan sum-sum tulang menghasilakan sel darah putih yang tidak normal, yang mengerumuni sel darah putih yang sihat, mengurangkan daya tahan melawan jangkitan kuman. Doktor kadang-kadang mengesan leukemia di kalangan orang dewasa yang lebih tua hanya selepas pesakit telah beberapa kali mengadu demam, sakit dan simptom seperti selsema dalam tempoh masa yang panjang.
5.)  Muka Membengkak
 •  Sesetengah pesakit dengan kanser paru-paru mengalami keadaan bengkak atau kemerahan di muka. Ini terjadi kerana sel tumor kecil menghalang saluran darah di dada, mencegah darah daripada mengalir dengan bebas daripada kepala dan muka.
6.) Nodus limfa yang bengkak di kawasan-kawasan leher, ketiak, atau pangkal paha (ketulan). Pembesaran limfa di leher atau ketiak kadang-kadang ialah tanda tiroid, kanser otak atau kanser tekak. Bengkak yang tidak menyakitkan pada leher, ketiak, atau pangkal paha ialah juga tanda awal leukemia.

7.)  Lebam Teruk Atau Pendarahan Yang Tidak Berhenti
 • Gejala tidak normal pada platelet dan sel darah merah, boleh menjadi tanda-tanda leukimia. Tanda-tandanya ialah gusi berdarah semasa menggosok gigi dan lebam di tempat-tempat seperti jari dan tangan. Ini kerana sel-sel lekumia mengerumuni sel-sel darah merah dan platelet lalu merosakkan keupayaan darah untuk membawa oksigen dan beku.
8.)  Pendarahan Rektum Atau Darah Dalam Najis
 • Mula-mula saya ingatkan buasir adalah satu kenyataan yang paling biasa doktor dengar apabila mendiagnosis pesakit kanser kolorektal
9.)  Puting Tetek Yang Bersisik Atau Mengeluarkan Cairan
 • Lelaki juga boleh mendapat kanser payudara, ya! Mereka mengalami satu keadaan yang dipanggil gynecomastia, ada ketulan benigna di kawasan puting. Kanser payudara biasanya dikesan sebagai ketulan, tetapi jika ia merebak ke dalam, ia juga boleh menyebabkan sakit dada. Tanda-tanda lain kanser payudara termasuk tompok-tompok merah, bersisik atau kulit lekuk atau perubahan pada puting seperti membelok masuk atau kebocoran bendalir.
Sumber : Klinikkeputihan

No comments:

Post a Comment