Apricon Farmas Health: Kepentingan Menjaga Kesihatan Apricon Farmas Health

Followers

Wednesday, March 30, 2016

Kepentingan Menjaga Kesihatan


Gaya hidup sihat merupakan satu almalan kehidupan yang mebina dimana ia akan menjamin atau membawa kesan yang positi terhadap diri sendiri, institusi keluarga dan juga masyarakat setempat.

Tahap Kesihatan Yang Baik

Kebaikkan utama gaya hidup yang sihat ialah amalan yang membina ini sentiasa memastikan tahap kesihatan berada dalam keadaan yang baik. Sebagai contohnya, gaya hidup sihat selalu memberi faedah kepada kecergasan fizikal. Misalnya, dengan melakukan aktiviti senaman secara kerap, kehidupan seseorang itu menjadi lebih sihat dan menceriakan.

Senaman seperti bersukan , berekriasi, bersenam robik, berjalan dan berlari memastikan tubuh kita menjadi cergas dan sitem peredaran darah menjadi lebih teratur. Pada masa yang sama, sistem imunisasi manusia menjadi lebih cekap dan seterusnya stamina dan kekuatan dapat dibina. Selain daripada itu, amalan gaya hidup sihat juga meggurangkan risiko menghadapi penyakit berbahaya.

Sebagai contohnya, apabila kita sering melakukan senaman ataupun mengambil maknan dengan kadar nutrisi yang betul, maka kita dapat mengelakkan diri daripada pendedahan kepada penyakit berbahaya. Misalnya, penyakit seperti diabetes dan penyakit jantung sering mencari mangsa yang kurang mengamalkan amalan gaya hidup yang tidak sihat seperti merokok dan makan makanan yang berkolestrol. Ini adalah salah satu faktor kepentingan menjaga kesihatan.

Menstabilkan Kesihatan Mental & Mengurangkan Tekanan

Seterusnya, gaya hidup sihat juga adalah salah satu kepentingan menjaga kesihatan yang menjamin kestabilan mental serta sentiasa mengawal ataupun mengurangkan tekanan dan menenangkan tubuh badan serta minda.

Dengan bersikap lebih perihatin terhadap masa rehat dan masa tidur proses metabolism juga dapat dijalankan dengan lancer. Berikutan dengan itu, gaya hidup sihat yang lain seperti pemikiran positif mampu memberi jalan penyelasaian bagi kemelut-kemelut yang serius tanpa mengadapi tekanan yang berlebihan.

Ini adalah kerana teaknan yang kita hadapi kadang kala boleh menjuruskan kepada masalah mental ataupun masalah sosial seperti pembunagan bayi, vadalisme dan sebagainya.

Mendisplinkan Masyarakat

Pada masa yang sama, gaya hidup yang sihat juga melahirkan insan yang disiplin dan sihat segi fizikal dan persekitarannya. Misalnya, seseorang yang mengamalkan gaya hidup yang positif akan sentiasa menjaga kebersihan diri sendiri dan juga persekitarannya. Dengan mengutamakan kebersihan, maka kita dapat menghalang wabak-wabak penyakit dari terus tersebar.

Di samping itu, kita juga dapat hidup dalam suasana yang sihat dan harmoni. Amalan seperti menjaga kebersihan diri serta persekitaran melalui mandi, berpakaian bersih, gotong-royong dan membuang sampah-sarap dalam tong sampah akan membentuk disiplin dan peribadi seseorang.

Hubungan Menjaga Kebersihan Diri Dengan Menjaga Kesihatan

Kebersihan dan kesihatan mempunyai hubungan yang sangat kuat, dengan menjaga kebersihan diri, anda sebenarnya telah menjaga kesihatan anda. Seperti yang kita tahu, apabila kita menjaga kebersihan diri, pelbagai penyakit dapat dijauhi dan dihindari.

Selain itu, dengan menjaga kebersihan diri, keadaan mental anda akan lebih positif kerana kebersihan juga mempengaruhi mood dan psikologi kita. Apabila mood dan psikologi kita positif, ianya adalah satu tanda kesihatan mental yang baik. Oleh itu, adalah perlu menjaga kebersihan diri kerana ianya memberi kesan dalam menjaga kesihatan anda samada jasmani atau pun mental.

Kepentingan Menjaga Kesihatan
Kesimpulannya, terdapat banyak faktor penting dalam membincangkan kepentingan menjaga kesitan. Bila kesihatan kita terjamin maka dengan itu tiada masalah untuk kita melakukan aktiviti harian tanpa batasan. Di samping itu, kesihatan yang sihat juga memberi kesan kepada masyarakat, organisasi dan banyak lagi kerana kesihatan kita snagat mempengaruhi produktiviti kita.


No comments:

Post a Comment